PasientinformasjonLitt informasjon om flere av våre behandlinger 


PASIENTINFORMASJON - BASALCELLE CARCINOM (PDT)

Basalcelle carcinom (Basaliom) er vår vanligste hudkreft. Det er en hudkreftform som uhyre sjelden/aldri gir fjernspredning i kroppen. Den er derfor ikke farlig for "liv og helse" på samme måte som mange andre typer kreft. Hvis den ikke behandles kan den imidlertid lage stor skade i huden der den sitter. Som regel vil den alltid bre seg ut over huden fra sitt utgangspunkt. Dette pleier som regel å skje langsomt, over måneder og år.

HVORFOR FÅR VI BASALCELLE CARCINOM?
Sannsynligvis virker flere faktorer inn på utviklingen av basaliomer. Solen er utvilsomt en av de viktigste. Basaliomer oppstår hyppigst på hud som har vært utsatt for soling gjennom livet.

HVORDAN SER DE UT?
Utseendet varierer, men vanlige faresignaler kan være:
- Sår som ikke vil gro (1-2 mnd)
- Eksemliknende flekk, der eksemsalver ikke engang har noen forbigående effekt
- Ujevn kul

HVORDAN SKJER BEHANDLINGEN?
Avhengig av hvor sykdommen sitter vil legen velge å operere bort, fryse bort eller gi strålebehandling. Den nyeste form for behandling er PDT (Photo Dynamic Treatment). Først skraper legen bort svulstvev og eventuelle skorper. Deretter smøres en krem på hudområdet som skal behandles, og det dekkes til med plaster. Pasienten må deretter vente i 3 timer (om ønskelig kan man forlate klinikken i denne perioden). Så fjernes krem og plaster, og huden belyses med et rødt lys.

De fleste trenger en eller to behandlinger med 2-4 ukers mellomrom. Noen ganger gjentar man behandlingen etter noen måneder dersom ikke alt det syke vevet ble borte i første behandlingsrunde.

HVA SKJER ETTER BEHANDLING?
Som regel er alle kreftceller fjernet ved første behandling. Det kan forekomme tilbakefall som krever fornyet behandling. Det vil derfor av og til bli avtalt et kontrollopplegg enten hos oss eller hos din fastlege. I starten noe hyppige kontroller, senere er det nok med årlige kontroller. Har man først hatt basaliom en gang er sjansen større for å få ny. Husk at det da ikke er snakk om "spredning med blodet".

Selv om "skaden" i huden allerede er skjedd, vil en også ha nytte av å beskytte seg mot overdreven soling i framtiden. Bruk av solhatt, parasoll og solbeskyttelseskremer tilrådes. Dette vil klart være med på å redusere faren for nye krefttilfeller.

Dagslys PDT. 

I noen tillfeller bruker vi dagslys PDT. Dagslys-PDT kan benyttes til behandling av enkeltstående eller store områder av milde og moderate aktiniske keratoser. Behandlingen er særlig fordelaktig ved store behandlingskrevende områder, da belysningen med dagslys i prinsippet er nesten smertefri, uavhengig av behandlingsområdets størrelse. Behandlingen er også velegnet for pasienter som ikke vil eller ikke har mulighet til å bli på klinikken i lengre tid. Klinikkbesøket tar ca. 30 minutter, og deretter foregår behandlingen utendørs. Man kan ofte reise hjem for å belyse området med dagslys der man bor.

Vedlagt bilde hvordan dette utføres. 

Bilde lånt fra Galderma.
Bilde lånt fra Galderma.


Informasjonsskriv - Isotretinoin

Hva er Isotretinoin - Isotretinoin er beslektet med A-vitamin og ble tidligere kalt Roaccutan.Hvordan virker behandlingen med Isotretinoin?
Isotretinoin brukes først og fremst ved uttalt akne (kviser). Ved akne er talgkjertlene hyperaktive. Isotretinoin virker kraftig på talgkjertlene slik at disse minsker i størrelse og danner mindre fett, samtidig som medisinen også har andre gunstige effekter på talgkjertlenes utførselsganger og bakterier i disse.Behandlingsresultat
Etter noen uker merker du forbedring ved at kvisene tørker inn, og det kommer få nye. Iblant blir det forverrelse av kvisene i begynnelsen av behandlingen, men dette går gjerne fort over. Vanlig behandlingstid er 4-6 måneder (lengst ved akne på ryggen). Om det er noen kviser igjen når behandlingen avsluttes, vil det i de fleste tilfeller inntre ytterligere bedring iløpet av de nærmeste ukene. Det gode behandlings-resultatet vedvarer oftest i lang tid, ofte i flere år.NB! Isotretinoin er fosterskadelig! Medikamentet har fosterskadelig effekt. Derfor må kvinnelige pasienter ikke bli gravide under eller rett etter behandling!- Ifølge skriv fra Statens legemiddel-kontroll skal du bruke pålitelig prevensjon - sikkerhet som ved P-piller eller spiral - under behandlingen og i minimum 1 måned etterpå.
- Skulle du tross dette bli gravid under behandlingen, må du umiddelbart kontakte din lege.
- Isotretinoin må ikke brukes av kvinner som ammer.
- Det har ingen betydning for fosteret om mannen bruker Isotretinoin.Andre bivirkninger:
- Praktisk talt alle pasienter får tørre lepper, og mange blir tørre også i ansiktet, nesen og på hendene. Leppepomade og en mykgjørende hudkrem kan hjelpe.
- Neseblod og øyenirritasjon kan forekomme.
- Ømhet og stivhet i muskler er normalt.
- Noen får lett hodepine, kløe og økt svette.
- Fordi Isotretinoin kan øke fettverdiene i blodet og påvirke leveren, er det under behandlingen obligatorisk med blodprøvekontroller.Alle bivirkninger bruker å være lette og forsvinner når behandlingen avsluttes.Forholdsregler under behandlingen:
- Kontaktlinser kan gi en viss irritasjon under behandlingen.
- Diabetes kan påvirkes under behandlingen.
- Soling under behandlingen: Unngå kraftig soling fordi du lettere blir solbrent og hudtørrheten øker. Utvendige aknemidler bør unngås da de øker hudtørrheten.
- Vitaminer: Du bør ikke ta A-vitamin- tilskudd under behandlingen.
- Andre legemidler: Antibiotika av typen tetracyklin (Tetracyklin, Oxytetral, Tetralysal, Vibramycin) skal ikke tas samtidig med Roaccutan.
- Alkohol må brukes med forsiktighet under behandlingen.
- Gi aldri Isotretinoin til andre!
- Har man allergi overfor peanøtter og soya må det opplyses om dette da det kan påvirke.Praktisk informasjon ved Isotretinoin behandling - Ta kontakt med hudlegekontoret 2 dager etter blodprøvetakingen, spør etter blodprøveresultatene dine. Er disse ok, så skriver vi ut resepten til deg. Du kan da starte på kuren.
Noen ganger tar man flere kapsler til dagen, da får man også flere pakker skrevet ut. Alle pakkene må hentes ut samtidig, resepten er kun gyldig i 7 dager. Etter dette må man inn å ta nye blodprøver for resept.
Medisinen bør tas til middagsmåltid. Skal du ta flere kapsler, bør disse tas samtidig.Iso. resepten får man på blå resept dersom hudlegen sender inn søknad til HELFO. Det finnes noen få unntak hvor han ikke gjør dette.
Har du digipost så får man Helfo vedtaket etter 2-3 dager. Da viser du dette vedtaket til de på apoteket, så reduseres prisen. Digipost kan enkelt opprettes på posten.no. (Når Helfo har mottatt søknaden, vil du automatisk få et SMS-varsel innen to virkedager.)
Har du ikke digipost, så tar man vare på kvitteringen å sender denne inn til HELFO. Se helsenorge.no for mer informasjon. Etter innsendt kvittering får du refundert deler av summen.
Helfo vedtaket tar ca 2-3 uker når det går pr post. (Saksbehandlingstiden i Helfo er inntil åtte uker.) Du vil motta et vedtaksbrev fra Helfo når søknaden er ferdig vurdert.Hvis søknaden er innvilget, må dette vises frem på apoteket hver gang du henter legemidlet. Har du mottatt vedtaksbrevet i Digipost eller e-Boks, kan du vise frem vedtaket digitalt, for eksempel på mobiltelefon.